Kratki ozdobne

Kratki ozdobne

Postprzez marso » wtorek, 9 marca 2010, 15:08

Jakie macie sposoby na doprowadzenie do idealnego stanu kratek ozdobnych w Osce.
Mam na myśli ich prostowanie, ewentualne spawanie, szkiełkowanie czy inne metody ich czyszczenia?
Proszę o Wasze doświadczenia w tym temacie.
Pozdrawiam.
ROJEM OS RZĄDZI BOSS !
Osa M52 63r.
Osa M52 64r.
Komar MR 232 65r.
marso
Moderator

Re: Kratki ozdobne

Postprzez Piotrek » wtorek, 9 marca 2010, 16:40

W swojej Osce miałem połamane kratki przedniego błotnika , listwy podłóg w dwóch kawałkach i brakujące żeberka w wentylatorze.
Na nasze szczęście stopy aluminium z lat 60 doskonale się spawają.Polecam robić to TIGiem( metoda spawania elektroda nietopliwą). Do uzupełnień wykorzystałem blaszkę 2mm alu.
Po spawaniu wstępnie nadałem kształt szlifierka prostą , pilnikami , papierem ściernym a na sam koniec podłogi wypolerowałem na połysk.
Efekt przerósł moje oczekiwania. Naprawiane części wyglądają jakby nigdy nie były uszkodzone.

PS Spawanie aluminium wymaga wysokich kwalifikacji, przysłowiowy Heniu tylko zniszczy nasze skarby
Piotrek

Postprzez marso » środa, 10 marca 2010, 00:14

Dzięki Piotrek za cenne rady.
Mam takich magików co ładnie TIGiem aluminium spawają i coś wyćwiczę na pewno.
Zastanawia mnie tylko sposób na poprostowanie żeberek kratek ozdobnych by ich nie połamać czasem niepotrzebnie...
ROJEM OS RZĄDZI BOSS !
Osa M52 63r.
Osa M52 64r.
Komar MR 232 65r.
marso
Moderator

Postprzez pawelek » środa, 10 marca 2010, 09:04

Witam. Powiedz Piotrze proszę czym i jak polerowałeś te aluminiowe elementy? Czy ręcznie? czy może filcowym kółkiem na szlifierce? Czego używałeś do polerki, czy to była pasta polerska czy może coś innego? Pozdrawiam Paweł.
pawelek

Postprzez Piotrek » środa, 10 marca 2010, 16:28

Potrzebne:
dużo czasu i chęci, uprzedzam że to b. pracochłonne
papier wodny w gradacji :240, 400, 600, 800, 1200, 2000
miska H2O
flanelowa szmatka i pasta automax( może być inna ale ścierna) bądz pasta polerska do aluminium , kawałek filcu a najlepiej krążek i wiertarka ( na alledrogo duży wybór)

Jeżeli nie masz wprawy to zalecam polerowanie ręczne , unikniesz "schodków" spowodowanych nierównomiernym prowadzeniem wiertarki.Zaczynasz od papieru 240 , wycierasz do momentu aż znikną wszystkie ciemne plamki, stopniowo przechodzisz na coraz drobniejszy.Pamiętaj o obfitym polewaniu wodą. Najlepiej zmieniając gradację papieru trzeć na krzyż .Jak usuniesz wszystkie ryski po poprzednim papierze zmieniasz na drobniejszy. Po 2000 powierzchnia zaczyna lśnić , wtedy nakładasz trochę pasty i polerujesz :)
Co jakiś czas trzeba odświeżać polerki bo niestety śniedzieją . Pewnie można zabezpieczyć jakąś chemią ... ale nie znam
Piotrek

Postprzez Czaja » środa, 10 marca 2010, 18:20

słyszałem, że można pomalować elementy lakierem bezbarwnym - minus to taki, że pod wpływem czynników atmosferycznych po jakimś czasie to zacznie pękać
w książce o konserwacji osy pisze, że wazeliną trzeba kratki smarować ( wydaje mi się, że przy częstej eksploatacji wazelina też nie zda egzaminu- brud będzie się do tego lepić ?)
M 52 1964r.
SHL M05 1954r.
Czaja

Powrót do Inne problemy